Janke Nieboer

We zijn te gast bij Janke Nieboer, een geboren Friezin, die 10 jaar in Rotterdam heeft gewoond, nu een Drent is, maar altijd fan is gebleven van Feyenoord.

Janke kwam voor het eerst in aanraking met het kantklossen doordat er in het tijdschrift "Compleet Handwerken" een artikel stond over kantklossen. Hierin werd de techniek uitgelegd en er zaten ook klosjes bij. Kort daarna was Janke op een hobbybeurs in Zevenhuizen , waar iemand zat te kantklossen en daar is een nieuwe hobby begonnen voor haar. In Zevenhuizen kreeg Janke les, wat later voorgezet is in Zeijen.


In 1992 begon Janke zelf met les geven. Ze beheerst inmiddels vele technieken van het kantklossen. Het les geven doet ze nu niet alleen aan haar vaste groepje, maar ook voor de NKO en ze geeft workshops voor "Potkant". Voor de kantontmoetingsdag in Zuidlaren klost ze de patronen voor en helpt die dag met het klossen. Daarnaast gaat ze ook graag naar workshops om bij te blijven en op de hoogte ze zijn van de laatste nieuwtjes en ontwikkelingen. Dat doet ze nog ongeveer 3 keer per jaar. Eigenlijk klost Janke het hele jaar door.

In de vakantie gaat het kussen echter niet mee. Dan is er tijd om te wandelen in de bergen van Noorwegen en Oostenrijk of het lezen van een boek.


In 1993 na een het geven van een gastles bij "Potkant" is ze meteen lid geworden. Het "s Gravenmoers is haar favoriete kantsoort en dat heeft ze ook meteen overgebracht op haar groep kantklossters. Die klossen ook allemaal graag "s Gravenmoers. De groep waar Janke les aangeeft komt 1 keer per 14 dagen bij elkaar. Naast het klossen doen ze ook andere gezellige dingen. Zo maken ze samen tegen de feestdagen een bloemstuk, gaan dagjes uit naar kantactiviteiten of maken een uitstapje voor de gezelligheid.

Naast hobbies als kaarten maken, muziek in alle stijlen en breien, verzamelt Janke pinguïns (geen beeldjes, maar kaarten en teksten).


Gelukkig blijft er ook nog tijd over om met haar 2 dochters en kleindochter leuke dingen te doen. Ze gaan bv. samen naar een concert van Acda en de Munnik of Rowwen Heze.

Specifiek goede herinneringen aan het kant klossen heeft Janke eigenlijk niet, alleen één erg slechte herinnering. Janke deed eens een workshop om een sjaal te klossen. Omdat het patroon doorgeknipt moest worden om verder te kunnen klossen knipte Janke niet alleen het patroon door, maar jullie raden het al, ook het kant. Al het werk voor niets! De sjaal is ook nooit meer opnieuw geklost.

Dientje Bakker en Minie Dondorff, april 2014