Het voorjaar kondigt zich aan, dus tijd voor een interview.

De vrouw achter het kussen is deze keer de huidige voorzitster van Potkant: Sandra Moek Keizer. Tussen de voorbereidingen door voor de handwerkbeurs in Zwolle is er nog even tijd voor een interview. De dozen staan ingepakt voor een druk weekend.

Sandra is van kinds af met draadjes bezig. Ze noemde zichzelf wel eens Sandraadje. Alles wat garen is en de technieken die daarmee te maken hebben, hebben haar interesse. Het begon met breien en haken van huis uit en bij de buurvrouw. Wie had toen ooit gedacht dat het haar werk nog eens zou worden?

Later leerde ze weven op getouw en bandweven op de heupen, banden van de Andes ook wel Boliviaanse banden genoemd. Daarna kwamen er veel meer technieken.

Sandra werd onderwijzeres. Voor de klas staat ze niet lang. Ze heeft zich gespecialiseerd in het lesgeven van verschillende handwerken, o.a. Tunisch haken, breien, macramé, naaldbinden, Temari en Kumihimo.

Sandra heeft haar eigen bedrijf en verzorgt workshops in de bovenstaande technieken in Nederland en België.

Tijdens het geven van Temari lessen in België kwam Sandra een kantmonitrice tegen. In de pauzes gingen de gesprekken niet alleen over Temari, maar ook over kant.


 


De Belgische mevrouw had op zolder kantklosspullen staan die naar beneden werden gehaald. En de rollen werden omgedraaid: de lerares werd leerling.

Sandra leerde kantklossen! De gekregen kantklosspullen van de Belgische Temari leerling vonden een bestemming en zo werden de eerste spelden gezet .

                                         

De volgende kennismaking met veel meer kant en met Kantkring Potkant was in Ekehaar in 2013 waar Wilma van den Broek haar mee nam naar de Doedag.

Tijdens de Doedag, onder leiding van Janke Nieboer, werden pompoenen geklost. Met veel te dik garen ging ze vol enthousiasme aan de slag.                                                             

Daarna volgden er kantlessen bij Dini Boer in Assen. Al snel werd Sandra lid van Potkant in 2014.

Sandra klost relatief kort. Ze heeft enkele technieken geklost. Wat haar erg aanspreekt is het "Torchon met een Zweeds accent" van Ina Zijp. Verder heeft ze Petterson kant en ‘s Gravenmoerse kant geklost. Vooral de waaier van Gravenmoers (Janke Nieboer) sprak Sandra erg aan.

Als alle klossen zijn opgewonden en de eerste spelden staan in het kussen is kantklossen een ontspanning waar ze vele uren mee bezig kan zijn.

 

Zoals ik eerder al schreef, is Sandra druk met de handwerkbeurs in Zwolle. Sandra is vanaf 2005 vaste standhouder op de beurs. Ook geeft ze workshops in de verschillende handwerken.

Wil je op de hoogte blijven van haar activiteiten www.temari.nl.