De kalender geeft nog winter aan, maar het lijkt meer voorjaar dan winter. De zon schijnt heerlijk en de temperatuur in de auto geeft 10 graden aan. Ik ga naar m'n afspraak voor "de Klos" en rij richting het noord/oosten van de provincie. Vandaag is het de beurt aan Johanna Paagman.

Tot ongeveer 6 jaar terug woonde Johanna in het westen van het land. In Den Haag heeft Johanna de eerste beginselen van het kantklossen geleerd. Via een advertentie in de krant begon de interesse voor het kantklossen. Dat was in 1979. De lessen werden in een klein zaaltje en in kleine groepjes gegeven. Het kant opzetten en thuis afmaken. Geen naslagwerk, gewoon goed luisteren... Na een jaar kantles in Den Haag is Johanna naar Nootdorp gegaan voor verdere lessen. Ook daar werd op dezelfde manier les gegeven.

Omdat de drie kinderen nog klein waren was het kantklossen meer een opgave dan ontspanning. Met pijn in het hart werd het daarom aan de kant geschoven en werd er aandacht aan de kinderen besteed. Nu zijn de kinderen volwassen en de dochter is naar het noorden verhuisd.

Ondertussen zijn er kleinkinderen geboren en Johanna is zo’n 6 jaar geleden ook in het noorden een woning gaan zoeken. Nadat de woning grondig is verbouwd was er tijd voor iets nieuws en werd het kantklossen weer nieuw leven in geblazen. De buurvrouw woonde haar hele leven in het dorp en was een handwerkster. Nou liggen handwerken en kantklossen dicht bij elkaar en de buurvrouw wist dat je voor het kantklossen naar Assen moest. Daar was de kantkring "Potkant". Zo gezegd zo gedaan. Inmiddels is Johanna aan haar ogen geopereerd en is op les gegaan bij Dini. Het grove kant heeft plaats gemaakt voor fijn kantwerk. Nu is er tijd. En met duidelijke naslagwerken is het een hobby geworden die elke dag en het hele jaar beoefend wordt. Tourchon is nog steeds Johanna's favoriete techniek.

Johanna is ongeveer 3 à 4 jaar lid van "Potkant" en bezoekt in de wintermaanden elke maand de kantavond. Gezellig met z'n allen dezelfde hobby delen en erover praten. Kijken wat andere dames klossen. Alle dames maken hetzelfde werkstuk maar uiteindelijk is er niet één gelijk. Veel goede contacten heeft ze er tot nu toe aan over gehouden. Ook het tentoonstellen van de werkstukken geeft veel voldoening en motiveert om nog meer mooie werkstukken te maken. Een workshop volgen gebeurt ook regelmatig.

 

Kantklossen is niet de enige hobby van Johanna. Samen met haar man een ritje op haar eigen motor maken doet ze graag, evenals wandelen en een goed boek lezen. Bij evenementen in de buurt is Johanna aanwezig als EHBO-er. En natuurlijk is ze oma voor haar kleinkinderen, want daarvoor is de familie Paagman naar Drenthe verhuisd.

Dientje Bakker en Minie Dondorff, juli 2017