Alice Schaffers

Voor een interview voor "de Klos" zijn we bij Alice Schaffers.

Alice is geboren in Borger, maar woont al jaren in Assen. Het is 1985. Alice heeft een verdrietige periode achter de rug na het overlijden van haar man. Ze wil afleiding. Twijfelt wat ze zal gaan doen, textiele werkvormen of kantklossen. In de krant leest ze dat er in de "Asser Stadsherberg" een cursus kantklossen wordt gegeven. Ze gaat naar de Stadsherberg voor informatie en geeft zich gelijk op voor een aantal lessen. De heer Van der Horst uit Den Haag geeft een hele dag les in Assen. Elke 14 dagen, met een grote groep een kantklos les en het werkstuk thuis afmaken. De tweede les werd er al een kleedje geklost.

Alice heeft 3 jaar lang de lessen gevolgd, daarna nog een jaar huiskamerles met een aantal dames die nu nog steeds contact hebben en samen klossen. In 1989 zit Jantje Schuring op een hobbymarkt te klossen en vertelt dat er een kantkring is in Assen, genaamd "Potkant" die kringavonden organiseert in de wintermaanden. De daarop volgende winter wordt Alice lid van "Potkant". Van 1990 tot 2000 heeft ze les gehad van Jantje Emmens. Weer met hetzelfde groepje dames. Vanaf 2000 klossen de dames met hun vijven, van oktober tot april, nog 1 keer per maand een hele dag voor de gezelligheid.

Het fijne werk spreekt Alice het meest aan. Soms maken ze een groepswerk, maar ook klossen ze hun eigen uitgezochte werkstuk. Lukt het een keer niet, dan neemt Alice het mee naar de klosdag en meestal komen ze er samen wel uit.

Ook de weekenden in Oosterhesselen bezocht Alice graag, 2 keer per jaar een weekend was voor haar een uitje. Dat was voor haar vakantie. Ze vindt het nog altijd jammer dat het gestopt is. Naast kantklossen is borduren ook een hobby die voor afleiding zorgt. Alice pakt een werkstuk wat ze jaren geleden geklost heeft en vertelt dat ze hier een leuke herinnering aan heeft.

Op een dag wordt er aan de deur geklopt. Het is de buurvrouw en bij binnenkomst ziet ze Alice klossen. Het contact is gelegd. Eigenlijk komt ze vragen of Alice de was van de lijn wil halen want de buurvrouw heeft een gebroken arm. Maar uiteindelijk praten de dames alleen maar over hun gezamenlijke hobby. Dat wisten ze helemaal niet van elkaar. De buurvrouw was freule van Holthe, waar Alice vanaf toen veel over de vloer kwam. Vaak moest de buurvrouw hulp bij het klossen omdat ze niet uit het patroon kwam. Alice kon haar daarbij helpen. Als freule van Houten op leeftijd is en niet meer zo goed kan zien, dan is het Alice die de boeken, garen en klosjes van haar krijgt. Ze weet dat het bij Alice "goed terecht komt".

Alice laat boeken uit 1908 zien en de daarbij behorende werkstukken. Alles is nog in goede staat.

De kringavonden van "Potkant" bezoekt Alice graag. De gezelligheid geeft afleiding en het gezamenlijk klossen is leuk, net als even een praatje maken met een van de dames. De winter van 2010/11 is voor haar een hoogtepunt. Die winter hebben alle leden voor een gezamenlijk project geklost, nl. het 25-jarig jubileum van de kring "Potkant" in mei 2011.
Ook demonstreren in het museum in Drouwen doet Alice graag. Daar ontmoet je weer andere mensen met andere interesses. Zolang het lichaam meewerkt blijft Alice klossen want dan verveel je je nooit, is haar motto.

Dientje Bakker en Minie Dondorff, september 2015