Jannie Klaveringa

Op een regenachtige dag zijn we op bezoek bij Jannie Klaveringa.

Bij binnenkomst zie je gelijk dat hier een kantklosster woont. Het kussen staat al klaar om direct een stukje te kunnen klossen. Jannie heeft in de jaren 70 kennisgemaakt met het kantklossen door een abonnement op het tijdschrift "Compleet Handwerken". Daar waren ook handwerkspullen bij, waaronder kantklosjes. Dan komt de vraag: "Hoe klos je?"

Op de school van de kinderen hielp Jannie bij handvaardigheid. Tijdens een vergadering met andere moeders en leerkrachten kwam het kantklossen ter sprake. Meteen waren er meer dames die het kantklossen graag wilden leren. Een vriendin van één van de leerkrachten heeft de dames in een paar lessen uitgelegd hoe je kon klossen en werken met verschillende materialen zoals jute en gesponnen wol.

Begin jaren 80 kwam het gezin Klaveringa naar Zuidhorn en daar kwam ze Aaltje Togtema tegen in de supermarkt. Aaltje droeg een button met een kant werkje. Via Aaltje is Jannie weer met kantklossen begonnen.
In 2007 nam Jannie voor het eerst deel aan een workshop en wel de open kringdag van "Potkant" in Zuidhorn. Kort daarna is ze ook lid geworden van "Potkant". Bij die ene workshop is het niet gebleven er volgden meer, Marum , Beerta en Drachten.
De werken die Jannie klost zijn grote werkstukken, bv. sjaals.

Ook verschillende technieken zijn een uitdaging. Uit een grote doos vol kant komt een prachtige trein in de Binche techniek.

De volgende techniek die ze gaat klossen is de Tule. Nu denk je misschien dat Jannie alleen met kant bezig is, maar dat is niet zo.

Vroeger maakte ze veel kleding voor haar zelf en haar gezin. Nu alleen nog voor haar zelf.
Ze is vrijwilligster in de bibliotheek en ze zingt in het spectrum kerkkoor.
Ook breien doet ze regelmatig en dan niet met 4 maar met 5 pennen.

Dientje Bakker en Minie Dondorff, juli 2015