Janny Schipper

De najaarsstorm raast over Nederland als we vertrekken voor onze afspraak in Westerbork. Bij aankomst gaat de voordeur gelijk open: Kom er maar gauw in, want de herfstbladeren waaien met ons mee naar binnen. Janny haar man zet eerst een heerlijk bakkie koffie en daarna even bijkletsen. Het gaat voornamelijk over het weer en dat we nu hobbies binnen moeten zoeken, zoals bv. kantklossen.

Het is 1978/79 als Janny bij haar zus op Texel in aanraking komt met kantklossen. De interesse voor kant was er toen gelijk, want de oma van de beide zussen had een Drentse kanten muts, en vooral Janny wilde weten hoe die muts was gemaakt. Maar ja, hoe en waar begin je .... De eerste kloslessen krijgt Janny van mevrouw Onrust. Janny zegt: Geen werktekening en geen beschrijving, gewoon nadoen. Daarna, via de toen nog Plattelandsvrouwen, les van mevrouw van Doorninck. Nu wel met beschrijving en werktekening, maar die moesten we wel zelf maken Janny weet nog precies wat ze toen gemaakt heeft namelijk een lampenkap.
In Meppel bezocht ze een tentoonstelling van de NKO (Nederlandse Kant Opleiding) en toen wist Janny wat ze wilde: de opleiding volgen. Haar gezin moest er echter wel achter staan, en dat stond het, gelukkig.

Eens in de 14 dagen een dag les. Alle technieken werden daar uitgelegd en thuis moest je het klossen. Als huiswerk kregen ze kunst- en kostuumgeschiedenis en kantsoorten herkennen. Toen had je geen computer, dus alles in de bieb uitzoeken en met de hand overschrijven en uitwerken. Knippen en plakken met schaar en lijm … Van 1987 tot 1991 heeft ze de NKO opleiding gevolgd. Omdat mevrouw van Doorninck lid was van de kantkring de Slagen, opgericht in Uffelte, nu in Ruinerwold, werd Janny ook lid.
Mevrouw van Doorninck is in november 2013 onderscheiden als erelid van De Slagen voor haar 35-jarige verdienste voor de kring.

In het najaar van 1986 werd met een aantal dames, mevrouw Schuring, mevrouw van de Sluis en Janny de kantkring Potkant opgericht. Zes jaar heeft Janny in het bestuur gezeten. Binnen 5 jaar na de oprichting hadden we 100 leden !! vertelt ze glunderend.

Daarnaast had ze een baan als lerares aan de lagere school in haar woonplaats.

De beverse, duchesse en tule kant vindt Janny mooi om te zien, maar niet om te klossen. Het vrije werk, met kleuren spelen en ontwerpen spreekt haar nu meer aan. Janny heeft vele leuke herinneringen aan kant, o.a. de NKO opleiding, de oprichting van de kring en in Zwolle de eerste prijs winnen met Potkant bij de LOKK met de snoepkraam (1993) en al 25 jaar op de zomeravondmarkten in Westerbork het kantklossen demonstreren in klederdracht. Dit met een Drentse kanten muts op, inclusief het oorijzer. Wat ooit met de Drentse kanten muts van oma is begonnen, is nu een passie geworden. Ze zit in de werkgroep van de Oidfa om het kant van de klederdrachten uit heel Nederland in boekvorm te zetten. Dit alles om het kant te bewaren voor later. Het mag niet verloren gaan, zegt Janny stellig.

Als aan Janny wordt gevraagd of ze nog meer hobbies heeft antwoordt ze kordaat: zat, borduren en handwerken in het algemeen, patchwork, macramé, breien, haken, af en toe een boek lezen, zomers in de tuin werken en iets leuks met haar drie kleinkinderen doen. Het gaat nu in een rustiger tempo want inmiddels is de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt.

Kantklossen heeft Janny veel contacten in binnen- en buitenland opgeleverd. Af en toe een dialezing geven namens de Oidfa over de Drentse klederdrachtmutsen. Samen in de werkgroep de kanten aan de muts van de klederdrachten uit Volendam en Zeeland uitwerken en omzetten in een werktekening en daarna klossen. Dat is leuk, zegt Janny. Jammer dat jonge mensen geen handwerkles meer krijgen op school. We lopen de kans dat het uitsterft en dat is zonde!

Kortom: Janny is een veelzijdige vrouw, die van haar hobby haar levenswerk heeft gemaakt en dit vol overgave uitdraagt naar anderen.

Dientje Bakker en Minie Dondorff, januari 2014