Dientje Bakker

Op een warme stille zomeravond is het een mooie tocht langs het Oranjekanaal met al die bomen nog vers in het groen en al dat fluitenkruid langs het water. Als ik de rij klosjes voor het raam zie weet ik zeker dat ik bij een klosster ben aangekomen. Dientje is al bezig met de koffie en samen drinken we onze koffie op het terras van het geboortehuis van haar man.

Op een Middenveldtentoonstelling in Beilen (1988) ontstond de interesse van Dientje voor het kantklossen. Sieta v.d. Sluis gaf daar een demonstratie in het kantklossen en Dientje, samen met haar schoonzus, was gelijk enthousiast. Met een groepje vrouwen konden ze bij Sieta terecht, die hen niet alleen op weg heeft geholpen, maar ze leerde hen vrijwel alle technieken.

Na verloop van tijd werd er niet meer geleerd maar besloten 7 vrouwen vanaf dat moment regelmatig bij elkaar te komen. Door met elkaar te praten ontstaan er vanzelf ideeën en het stimuleert elkaar. Zoals bijvoorbeeld 2 jaar geleden voor een tentoonstelling in Beilen. Omdat het hele groepje allerlei technieken beheerst van torchon tot binche kunnen ze elkaar motiveren door op 1 patroon al die technieken toe te passen. Met hun zevenen bezoeken ze tentoonstellingen in den lande en doen ook daar ideeën op, laatst nog in Barneveld. Daarnaast is het natuurlijk ook heel gezellig om met elkaar op stap te zijn.

Momenteel is men druk doende met de voorbereiding van een tentoonstelling in Groningen voor de Oidfa. Het accent ligt niet alleen op het kloswerk maar ook hoe je zo iets brengt en dan kom je automatisch terecht bij Bonny van Bergen, die dan advies geeft over, in dit geval, inlijsten. Dientje had vlak voor ons gesprek gehoord dat ze kunnen beschikken over de locatie Kunst in de Kop aan de Trompsingel in Groningen naast de Oosterpoort. Een betere locatie is er natuurlijk niet nu het Oidfa congres in de Oosterpoort wordt gehouden. De tentoonstelling gaat heten (Beilen) in Groningen. (Binnenkort is alle informatie te vinden op deze site). Ze doen alles zelf, ook de PR houden ze in eigen hand.

Dientje heeft geen favoriete kantsoort, eigenlijk houdt zij van alle soorten kant, wel merkt ze op dat Parijse kant en Honiton haar minder aanspreken. Het boeiende van kantklossen is voor haar het uitvlooien van een probleem. Ook volgt Dientje graag workshops, als de tijd het toelaat. Het valt op dat ingelijste kantstukken van Dientje vrijwel allemaal een bijzondere achtergrond hebben.

Bij Mariet Visser volgde Dientje een workshop wild klossen. Hoewel zij de omschakeling van traditioneel naar wild klossen moeilijk vond, is het effect heel bijzonder. Blijft het feit dat het opwinden van klossen, voorzichtig gezegd, het minst leuk is.

Dientje is van huis uit verpleegkundige B. Zij werkt bij Lentis (voorheen GGZ) in Groningen 3,5 dag per week op de psychiatrische afdeling. Om het nuttige met het aangename te verenigen rijdt ze op de motor naar haar werk. En om haar hoofd helemaal leeg te maken trekt ze zo nodig de loopschoenen aan of ze gaat een stuk op de racefiets.

Naast het klossen is Dientje een bloemenmens. Zoals zij praat over bloemschikken is het geen hobby meer maar een passie. Als lid van Groei en Bloei in Beilen doet zij mee aan de Noordelijke en de Nederlandse kampioenschappen. Dat zij niet bepaald een groentje is blijkt uit het feit dat ze 2 jaar geleden als 3e eindigde bij de Noordelijke kampioenschappen en bij de Nederlandse kampioenschappen behoort zij bij de beste 10. Kransen maken van de hazelaar, wilgentenen of wilgen zijn ook een specialiteit van Dientje. Over creatief gesproken!

Alice den Breejen, augustus 2009