Cok Talma

Westerbork is een dorp van oude ambachten, waaronder kantklossen. Hier woont ook Cok Talma.

Haar klosleven begon in Maassluis. Op een Oudhollandse markt, waar het klantklossen gedemonstreerd werd, was Cok onder de indruk van dit bijzondere handwerk. De eerste lessen kloste ze met halve wasknijpers en gekleurd breikatoen, zodat je duidelijk kon zien hoe de draden gingen lopen in het kant. Na de beginners lessen heeft Cok prive les genomen. Tijdens deze lessen heeft ze verschillende technieken onder de knie gekregen.Ook leerde Cok het tekenen van de kantpatronen. Er zijn geen speciale technieken die Cok graag klost, maar wel het liefst de fijne kanten.
In 1997 is Cok naar Drenthe gekomen en kwam, opnieuw via de markt, in aanraking met het kantklossen. Omdat ze in Maassluis lid was van de kring is Cok in Drenthe lid geworden van de kring "Potkant " in 1997. Met de dames in Maassluis heeft ze nog altijd contact. Tenminste 1 keer per jaar komen de dames bij elkaar om een dag te klossen en om bij te praten.

Cok was ook een aantal jaren penningmeester van "Potkant". Dat heeft ze met plezier gedaan en ze kijkt hier op een positieve manier op terug. Het was een leerzame periode.Er is nog meer in het dagelijks leven dan klossen. Wekelijks zingt Cok in het gemengd koor Vivace van Westerbork. Een koor dat al meer dan 25 jaar bestaat en jaarlijks een uitvoering geeft. Ze zingen tijdens kerst of tijdens activiteiten in Westerbork.Dientje Bakker en Minie Dondorff, januari 2016