Dini Boer

Dini Boer woont sinds 2006 in Assen, aan de rand van het Asser Bos. Voorheen woonde ze in Hoogeveen, waar Dini nog steeds de beschikking heeft over de zolderverdieping van een pand voor kloslessen. Hier geeft zij één dag per week de hele dag les aan ongeveer 20 leerlingen. (Dini is bereid ook in Assen les te geven maar dan op de donderdagmorgen/middag).

Eenmaal per maand organiseert zij een doe-avond in Hoogeveen, waar allerlei klossters hun eigen werk meenemen. Het is, zeg maar, een soort inloopavond. De bedoeling van deze avond is elkanders problemen, waar je tijdens het klossen tegen aanloopt, te bespreken. Volgens Dini zouden we dit op een van onze kringavonden ook eens moeten doen omdat het zo leerzaam is. Bovendien zie je dan ook eens waar je mede-kringleden mee bezig zijn.

Op de onvermijdelijke vraag: hoe ben je in aanraking gekomen met het klossen vertelt Dini dat ze, al weer heel wat jaartjes geleden, op vakantie was in Brugge omdat het een mooie stad is. Bij het zien van al het kant, dat je daar bij wijze van spreken in elke etalage zag, raakte Dini direct geïmponeerd. Bleef voor haar echter de vraag waar je het kantklossen kon leren.

Rond 1980 bezocht ze Hobby 70 in Hoogeveen, waar Jo van Doornink een demonstratie kantklossen gaf. Voor Dini was het nu of nooit. Zodra Jo weer een groepje van 6 à 8 vrouwen bij elkaar had gaf ze om de beurt bij iemand thuis les. Jo was heel precies en Dini zegt heel veel van haar geleerd te hebben. Op de een of andere manier leek het klossen bij haar te passen. Het ging haar zo gemakkelijk af dat, terwijl Jo bij Dini thuis al begonnen was met haar lessen, Dini haar drie kinderen nog naar bed moest brengen en vervolgens zo instapte en mee kloste.

Al gauw vroeg Jo aan Dini haar te assisteren bij het lesgeven; er waren gewoon te veel leerlingen. Na 4 à 5 jaar samen lesgegeven te hebben gaf Jo alleen nog de lessen in de fijne/moeilijkere kantsoorten zoals Tule, Vlaanders en Binche en Dini nam een klein groepje over voor de Torchon lessen. Toch had Dini steeds het gevoel dat ze bij het voorbereiden van de lessen haar leerlingen slechts één les voor was. Daarbij speelde natuurlijk ook een rol dat Dini naast de kloslessen de boekhouding deed voor het eigen bedrijf, dat alsmaar groter groeide (inmiddels is de zaak overgedragen aan een zoon) en natuurlijk de zorg voor de kinderen, die ook groter groeiden.

Dini besloot Bep Vianen te vragen om haar tekenlessen te geven om zo zelf beter haar lessen te kunnen voorbereiden. Het was in overleg met Bep dat Dini besloot in 1991 de NKO opleiding te doen met op de achtergrond de altijd aanwezige steun van Bep. De opleiding was voor Dini een soort thuiskomen: Dit kan ik, dit ligt me. Ze heeft er, ondanks alle drukte, geen dag spijt van gehad.

Eigenlijk is ontwerpen haar grootste hobby. Tekenen is voor haar een must. Voor haar een van de mooiste onderdelen van de NKO opleiding. Het gevolg is dan ook dat ze beschikt over een zeer uitvoerig (teken)naslagwerk uit die tijd. ALTIJD heeft Dini een doosje met tekenmateriaal zoals potlood-papier-gum-puntenslijper-liniaaltje en ruitjespapier bij zich. Moet ze ergens, waar dan ook, even wachten, prompt pakt ze haar tekenmaterialen. Uiteindelijk heeft Dini, volgens eigen zeggen, veel tekeningen gemaakt maar nog niet voldoende tijd gehad om alles te klossen. Een logische vraag was dan ook of Dini op dit gebied iets voor onze website zou kunnen verzorgen. Met ingang van mei 2009 zal Dini elke vier maanden een gratis patroontje leveren!!!

Eind jaren 70 is de kantkring in Uffelte (later en nog steeds Ruinerwold) opgestart als een afsplitsing van de weefkring. Dini voelde zich altijd al betrokken bij Potkant, voor haar was het dan ook vanzelfsprekend dat zij in 2006 naast haar lidmaatschap van de kantkring in Ruinerwold ook lid werd van onze kring.

Gevraagd naar welke kantsoort haar voorkeur uitgaat, antwoordt Dini: Guipure en Torchon, als je Guipure hebt gedaan kun je eigenlijk ontzettend veel en je kunt alle kanten op en gemakkelijker vrij werk klossen omdat je bijna alle verbindingen kent. Deze perfectionist kan natuurlijk elke kantsoort klossen en het is niet voor niets dat ze overal in den lande gevraagd wordt. Haar enthousiasme en liefde voor de kant troffen me zeer.

Alice den Breejen, december 2008