De vakantie is weer voorbij, dus weer tijd voor een interview.

 

Op een mooie herfstdag gaan we op pad naar Froukje Gras, onze huidige penningmeester van Kantkring Potkant.

Ongeveer 30 jaar geleden kreeg Froukje het kantklosvirus.

 

Dochter ging naar school en dan is er tijd voor iets nieuws en andere mensen te leren kennen.

Na wat speurwerk heeft Froukje les genomen bij Els Ter Haseborg die in de buurt kantklosles gaf/geeft. Ook Nel van Vliet (Tule) en Jantje Emmens (Vlaanders) hebben haar

kantkloslessen gegeven.

                   

Diverse workshops worden in het noordelijke deel van ons land bezocht en dus worden allerlei soorten kant geklost. Maar naast het 's Gravenmoerse kant, blijft het Vlaanderse haar favoriet.

Naast het klossen doet Froukje aan Quilten. Grote en kleine lapjes worden verknipt en weer aan elkaar gezet. Quilten is een hobby van veel kantklossters. De overeenkomst is dat je voor beide hobby’s veel geduld moet hebben. Daarnaast past het kantwerk ook goed op een quilt.

Froukje is vanaf 2000 lid van onze kantkring Potkant. Ze is nu penningmeester, iets wat ze al eerder deed tijdens een vorige bestuursperiode.

Ze leest ook graag. Het liefst spannende thrillers…

Een leuke herinnering is de reis in 2004, die zij en haar Henk met de caravan, naar het Tonder kant festival maakten. Natuurlijk moest ook het kantkloskussen mee. De benodigde klosjes opgewonden en op het kussen was de prikking, van de kantklosster, van Eeva-Liisa Kortelahti gespeld. Alles keurig bij elkaar, zodat er zodra er vrije tijd was, geklost kon worden. Overdag heerlijk weer dus er werd buiten geklost. 's Avonds werd het vochtig dus het kussen moest naar binnen, met de klosjes er los op liggend, zodat er in de caravan door geklost kon worden. Wat thuis gewoon lukte (kussen zijdelings door de deur) lukte nu dus niet. Het kussen, 60 cm. doorsnee, kon niet door de deur. Oplossing; elke avond door het raam naar binnen en 's morgens mocht het weer naar buiten.