De Klos met Neeltje Herder.

Het is een trieste grijze dag als ik op pad ga voor een interview voor de Klos met Neeltje Herder. Ik hoef niet te zoeken waar ze woont.

Voor de afspraak hebben we contact gehad en heeft ze mij duidelijk uitgelegd hoe ik moest rijden om de straat en het huisnummer te vinden.

Voor Neeltje is het kantklossen in 2012 begonnen.

Neeltje was A werkster bij de Vrouwen van Nu. Handwerken was en is haar hobby.

Bij de Vrouwen van Nu was een mevrouw die vroeger kloste, nu niet meer en zij vond dat het misschien wel iets was voor Neeltje.

Neeltje mocht alles hebben, een kantkloskussen, klosjes , garen en de boeken van de basiscursus van de Kantklosschool van Wijdenes.

Thuis aan de slag, maar dat viel in het begin nog niet mee.

Mevrouw Veenstra was lid van de Vrouwen van Nu. Zij kon ook kantklossen.

Neeltje heeft zo`n 3 jaar les van haar gehad, ze wist en kon haar veel leren maar ze was geen lerares. Het was een huiskamergroep. Met haar nicht ging ze verder met het kantklossen. Samen een Doedag volgen , boeken kopen en daar een patroon uit zoeken om te klossen.

Zo`n 2 à 3 jaar geleden kwam Neeltje met haar nicht op het idee om naar de Doedag van de Kantkring Potkant in Ekehaar te gaan. Het was een gezellige dag. Neeltje en haar nicht zijn aan het eind van de dag lid geworden van Potkant. De kantklos avonden en middagen worden trouw bezocht. Elke klos bijeenkomst is het een verrassing wat er gemaakt wordt.

Toen er ziekte in de familie kwam was kantklossen een fijne afleiding. Je moest tellen, de werktekening lezen en het patroon uitpuzzelen. Daar heeft Neeltje veel van geleerd.

Het was meestal Tourchon wat er werd geklost.

     

Om de andere kantklostechnieken onder de knie te krijgen gaan Neeltje en haar nicht een keer per 14 dagen in Smilde op les.

 

   

Naast kantklossen heeft Neeltje nog meer hobby`s nl. samen met een vriendin lange wandelingen maken , handwerken , reizen en daarna fotoboeken maken.

Ik zie een lange rij fotoboeken en het is duidelijk dat er veel is gereisd

Zo lang de gezondheid het toelaat blijft ze kantklossen. Het geeft veel afleiding.