De Klos met Willemien Veneklaas Slots.
 
Vanmiddag staat een afspraak met Willemien gepland. Als ik van huis rijd dan zie ik dat de lucht aardedonker is, het weer lijkt niet veel goeds in zin. Gelukkig zit ik in de auto als ik richting het noorden van de provincie rijd.
Als ik bij het adres van Willemien arriveer word ik allereerst door een hele grote hond verwelkomt. De hond reikt mij  tot m`n middel. Gelukkig hoef ik niet bang te zijn.
Willemien roept de hond tot orde en ik mag binnenkomen.
 
In de kamer zie ik diverse kantkloskussens liggen, hier wordt geklost.
Zo`n 25 jaar terug komt Willemien tijdens een vergadering van de ouderraad van school Jantje Emmens tegen. Willemien borduurt in die tijd en Jantje kantklost. Samen delen de dames beide hobby`s maar Willemien raakt steeds meer  ge├»nteresseerd in de hobby van Jantje. En een afspraak is dan snel gemaakt. In 1992 krijgt Willemien kantklos les bij Jantje. Diverse technieken worden geleerd zoals, Tourchon, Russisch, Brugs bloemwerk , Tule , Vlaanders , Binche en Milanees.
Willemien heeft al enig jaren geen les meer , klost het liefs Milanees of Tourchon. En een workschop volgen in het noorden van het land word ook regelmatig gedaan.
Nu is Willemien druk bezig om het LOKK  kantje van de maand te klossen.
 
Het streven is om ze alle 40 te klossen en er daarna een mooi geheel van te maken. In 2018 moeten de kantjes allemaal af zijn.
In de woonkamer is een hoekje "kant" ingericht en er liggen meerdere kussens waarop het hele jaar door geklost wordt. De garens binnen handbereik en in de kast enkele werkstukken.
Ook zie ik dat er her en der , allemaal keurig ingelijst iets in het huis aan de muur hangt. De favoriete kleur van Willemien is donkerrood.
 
   
Vanaf begin 2000 is Willemien lid van de Kantkring Potkant.
De Potkant doe-dag, de Potkant open , de kantontmoetingsdag in Zuidlaren en een workschop in Beerta worden elk jaar bezocht en elk jaar is het een gezellig weerzien met andere klosters. Naast kantklossen , leest Willemien ook graag een boek, bij mooi weer een rondje fietsen in de mooie omgeving van haar huis en  1 keer in de week zwemmen en een keer wandelen doet ze graag.