Paulien Geerlings

Vandaag zijn we te gast bij Paulien Geerlings.

2017 paulien 03

Het is een trieste dag als ik tussen de regenbuien door naar m'n afspraak rijd.

Het is februari, maar voor mijn gevoel is het al maanden herfst. Geen weer om buiten iets te ondernemen maar wel voor een interview met Paulien Geerlings.

In 1980 is Paulien begonnen met klossen, omdat ze alle kantklosmaterialen van oma had gekregen. Oma woonde in Arnhem en was heel creatief. Vlak na de oorlog heeft zij het kantklossen geleerd van Henk van der Zande en vele jaren beoefend.

2017 paulien 02

2017 paulien 01

De kantklosboeken van 1923, gekocht in een antiekzaak, laat Paulien me zien. Toen oma ouder werd en van de kantklos spullen af wilde was Paulien de enige van de 3 zussen die er interesse in had.

In 1980 is Paulien begonnen met kantklossen. Drie jaar had ze les van Cor Grotenhuis, via de toen nog Plattelandsvrouwen in Rolde, en een aantal jaren bij Sieta v.d. Sluis in Beilen. Oma was apetrots toen Paulien haar eerste eenvoudige werkstuk liet zien.

De technieken Vlaanders, Russisch, Brugs Bloemwerk, Parijs, Tule en Torchon beheerst Paulien allemaal, maar het laatste is het mooiste om te klossen en geeft de meeste ontspanning.

2017 paulien 04

2017 paulien 05

2017 paulien 07

2017 paulien 08

Begin jaren '90 gaf Paulien les aan een aantal dames vanuit een door haar zelf gemaakt lesboek. Alles met de hand geschreven en met werktekeningen. Uren gingen erin zitten om een les voor te bereiden en te klossen. Dat heeft ze zo`n 10-12 jaar gedaan. Precies weet Paulien het niet meer.

Via, via hoorde Paulien dat er in Drenthe een kantkloskring in de buurt van Assen opgericht zou worden en onmiddellijk is ze lid geworden. Dat was in 1986. Het is altijd gezellig om een kringavond te bezoeken. Je treft andere dames en samen deel je dezelfde passie. Soms staat het kantklossen even op een laag pitje door ziekte of zoals nu omdat ze een aantal dagen in de week gastouder is.

Maar tegen Kerst een kaart maken vindt Paulien leuk. En als er een baby geboren is om een aandenken te klossen.

Klossen geeft ontspanning en je komt tot rust, vooral in je hoofd. Maar dat is niet de enige hobby van Paulien. Ook kaarten maken en borduren doet ze af en toe. En zingen in een koor. Kortom, Paulien is niet iemand die zich snel verveelt.

Dientje Bakker en Minie Dondorff, januari 2017