Met een goede routebeschrijving van Roelien rijd ik richting Hoogkerk. Als ik bij haar aanbel is het direct duidelijk, dat ik bij een kantklosster ben. Er hangt een mooie klosster bij de voordeur. Na het drinken van een kopje thee gaan we al snel naar boven waar Roelien haar “klos” kamer heeft.

Een kamer vol met mappen, boeken en kant materiaal, waar Roelien feilloos kan vinden wat ze zoekt.

Het begon allemaal in 1982. Bij het tijdschrift “Complete handwerken” waren klosjes. Via een lid van de plattelandsvrouwen nam ze les in kantklossen en zo is er een nieuwe hobby ontstaan. Vanaf 1990 bezocht Roelien de klos weekenden in Oosterhesselen. Daar maakte ze kennis met verscheidene kantsoorten. En klost die ook allemaal. Ook volgde ze schriftelijke lessen bij Anneke Reijs in patroon tekenen om eigen patronen te kunnen ontwerpen. Ook leerde ze werktekeningen maken. Dat kwam jaren later erg goed van pas toen ze zelf cursussen ging geven.

Als onderwijzeres zat les geven haar in het bloed. Tijdens de vakanties in Hongarije werd Roelien gevraagd om daar les te gaan geven. Dat ging niet zo maar. Dat vergde heel veel voorbereiding. Alle patronen moesten voorgewerkt en uitgeklost worden en de tekst vertaald in het Duits.

Dia‘s gemaakt. De lessen konden dan uit het Duits weer worden vertaald in het Hongaars. Er was een groep van 42 dames en 1 heer die met veel plezier gingen klossen. Dat was in Tata. Later ook nog 2x een week in Székesfehérvár.

Een aantal jaren ging er veel kantklos materiaal mee in de caravan. Tijdens ons gesprek pakte Roelien een map met foto’s van de lessen en de vakanties. Van al haar reizen en lessen heeft ze alles bijgehouden met foto’s en tekst. Erg leuk om even in te zien. Ze gaat nog steeds met haar man een paar maanden naar Hongarije. Maar echt les geven doet ze daar niet meer. Het kantkloskussen gaat altijd mee op vakantie. Ook gaf ze een aantal workshops in Hongaarse kantsoorten.

Een voorkeur voor een bepaalde techniek heeft ze niet, alles is leuk. Ze is nu bezig met de “kantje van de maand” van de LOKK voor het 40 ­ jarig jubileum.

Kringavonden worden trouw bezocht. Roelien is vanaf 1987 lid van Potkant (30 jaar lid in 2017) Ze klost de patronen van de kring met veel plezier. Naast het kantklossen heeft Roelien natuurlijk nog meer hobby’s. Borduren, frivolité, temari en yubinuki.

Naast deze vele fijne kanttechnieken is er nog tijd voor de computer. Ze is bezig met fotoreportages maken in PowerPoint en actief op facebook. Maar kantklossen is en blijft haar grootste passie.

Minie Dondorff en Dientje Bakker, oktober 2016