Marleen Warrens

Vandaag zijn we te gast bij Marleen Warrens.

Het is een bewolkte dag als ik richting m'n afspraak rij. Een waterkoude wind raast door de stad. Bij haar aangekomen is het slechte weer snel vergeten, want het gesprek gaat nu over kant. Ik heb een afspraak met Marleen Warrens voor een interview voor "de Klos".

Marleen is in 1986 begonnen met kantklossen. In de krant stond een advertentie. In de Stadsherberg in Assen werden kantklos lessen gegeven door de heer Van der Horst. Ze kwam bij Alice Schaffers en Minie Brinks in de groep en het klikte gelijk tussen de dames. Drie jaar heeft Marleen daar les gehad en daarna nog een jaar bij de dames thuis onder leiding van dezelfde leraar. Diverse technieken werden er geleerd.

In die tijd is er in de zomermaanden  in het centrum van Assen een braderie. Als Marleen die bezoekt ziet ze een mevrouw enthousiast vertellen over de hobby die ze demonstreert. Ze is aan het kantklossen en de dames raken met elkaar aan de praat. De dame in kwestie is Jannie Schipper en ze vertelt o.a. dat er een kantkring "Potkant" in Assen is en waar die bijeenkomsten gehouden worden. De adressen worden uitgewisseld en de winter, die erop volgt, zien de dames elkaar weer. Het is 1989 als Marleen lid wordt van de kantkring "Potkant". 

Ook heeft Marleen 2 jaar de NKO (Nederlandse Kant Opleiding) gevolgd. Dat was een zeer pittige opleiding met veel opdrachten. Elke veertien dagen 1 dag les en veel huiswerk. Van de 12 cursisten die gestart zijn hebben uiteindelijk maar 3 het diploma gehaald. Toch heeft Marleen daar veel geleerd. Russisch, Tule en Binche zijn de technieken die haar het meest aanspreken. Vanaf 1991 heeft Marleen 7 jaar in het bestuur van "Potkant" gezeten. Twee keer heeft ze samen met de andere dames een jubileum georganiseerd , nl het 5-jarig jubileum van "Potkant" in 1991. Dat was de "muizen" tentoonstelling in de Kloosterhof en daarna in 1993 het 15- jarig jubileum van de landelijke kantorganisatie (Lokk) met als thema "kermis in kant". Daar voor heeft de kantkring "Potkant" de snoepkraam geklost. De kring heeft daarmee de eerste prijs gewonnen. Volgens haar heeft de bestuursfunctie Marleen veel geleerd en veel zelfvertrouwen gegeven, zoals voor haarzelf opkomen en iets organiseren met een groep.

In de vakantie wordt er samen met haar man veel naar kant gezocht, in Slovenië, waar veel Idria wordt geklost. Ook de daarbij behorende contacten worden regelmatig aangehaald.

Naast kantklossen heeft Marleen nog andere hobby`s zoals borduren, kaarten maken en golfen.

Ook samen met haar man een ritje in de oldtimer maken slaat Marleen niet af.

Dientje Bakker en Minie Dondorff, juni 2016