Margot Knooihuizen

Het is volop herfst als we naar onze afspraak rijden.

Het was zo rond 1990 toen Margot met kant in aanraking kwam. Een lerares van school vroeg of ze wilde helpen met handenarbeid, want juf had het idee om een groep kinderen van de lagere school kantklossen te leren. Juf kon dit niet alleen en had hulp nodig. En zo gebeurde het, 5 weken achter elkaar de kinderen helpen met klossen. Er werd een letter geklost in linnenslag en netslag.

De juf kon goed klossen en de juf was Janny Schipper. Margot is in die tijd ook bij Janny begonnen met het volgen van lessen. Het was tijdens de les goed opletten en thuis de opdracht afmaken. De nodige zweetdruppels en veel geduld heeft dat gekost, maar het resultaat was er wel naar. Regelmatig klossen de dames nog samen.

De grenzen werden verlegd en spoedig werd Margot lid van de Kantkring Potkant. Daar leerde je weer andere dingen, kwam je er daar niet uit dan was er altijd hulp waar je op terug kon vallen tijdens de lessen.

Later werden er lessen en workshops in de buurt gevolgd. Tourchon en tule behoren tot haar favorieten. Al snel volgde de opleiding Tulekant bij de NKO. Bij elke lerares leer je weer iets anders. Het klossen verveelt nooit. Er is veel variatie te bedenken. De klosavonden van de kring blijven leuk. Van te voren weet je niet wat je gaat maken en het resultaat is altijd verrassend. De avonden zijn gezellig en ontspannend. De sfeer is goed. Ook tijdens de vakanties wordt er naar kant gezocht, vooral in kerken in het buitenland. Daar zijn regelmatig hele oude kanten te vinden.

Het kantklossen is niet de enige hobby van Margot, ook diverse technieken van handwerken beheerst ze. Poppenhuizen bouwen en opleuken met kant, de tuin en natuur in het algemeen, dat zijn allemaal dingen die ze graag doet. De hobbies staan momenteel op een laag pitje omdat ze de taak van mantelzorger voor haar man op zich heeft genomen. Dat is momenteel erg intensief, maar de uurtjes die erover zijn vult ze op met kantklossen. Klossen is voor Margot ontspannend en rustgevend, je kunt het thuis en in je eigen tempo doen.

Dientje Bakker en Minie Dondorf, maart 2015