Sjoukje Menger

De storm raast over Nederland, maar wij zitten aan de koffie en hebben het druk met kantklossen. We willen vandaag graag een interview met Sjoukje Menger.

Het klossen is voor haar ongeveer 26 jaar geleden begonnen bij Jannie Schipper. Jannie demonstreerde in de sporthal van Westerbork en een van haar toeschouwers was Sjoukje. Sjoukje was toen 57 jaar en wilde wel een nieuwe hobby. Nadat ze een jaar heeft geklost is ze lid geworden van Potkant. Dat was in 1989. Nu, op haar 82ste, klost Sjoukje nog altijd met veel plezier. De kloswerken mogen wel fijn zijn, maar niet te groot.Over fijn gesproken. Sjoukje is een van de knipsters van het Museum van Papierknipkunst in Westerbork. Eén keer per week knipt ze in het museum. De voorbeelden, die ze laat zien kunnen door de bezoekers na gemaakt worden, zodat een groot publiek kennis kan maken met de knipkunst. De voorbeelden worden door Sjoukje eerst zelf ontworpen en voor geknipt. Vier keer per jaar wordt er een landelijk tijdschrift uitgegeven. Ook voor dit tijdschrift doet Sjoukje het knipwerk. Het knipwerk stimuleert ook tot klossen. De knipsels dienen eveneens als patroon voor haar kloswerk.

Heeft Sjoukje dan ook nog wel tijd voor andere hobbies? Jazeker, Sjoukje zit regelmatig achter de computer. Ze mailt met kinderen en kleinkinderen. Ook stamboomonderzoek is iets waar ze mee bezig is. Dat doet ze vaak samen met haar man, die ook enthousiast computergebruiker is. Soms zitten ze beiden achter de computer, de één boven en de ander beneden en sturen ze de berichten naar elkaar. En zo blijven ze allebei enthousiast.
Het leuke van kantklossen vindt Sjoukje de gezelligheid met de ander dames uit Westerbork en de avonden van Potkant.

Dientje Bakker en Minie Dondorff, januari 2015