Grietje Brink - van der Heide

Grietje komt begin jaren 70 voor het eerst in aanraking met het kantklossen als ze de opleiding tot coupeuse volgt. In deze opleiding leer je verschillende technieken van het handwerken en naaien. Voor het examen moest je destijds werkstukken inleveren van verschillende handwerktechnieken. De techniek van kantklossen kostte haar toen echter te veel tijd. Omdat het naaien de eerste prioriteit had, kwam het kantklossen pas later.

In 1993 heeft Grietje zich aangesloten bij de groep van Janke Nieboer, die toen weer een beginnersgroepje opstartte in het buurtgebouw “"De Dobbe"” in Roden. Van dit beginnersgroepje zijn nu nog een paar dames actief. Ook zijn er nieuwe mensen bijgekomen. Momenteel zijn ze met 8 personen en klossen tegenwoordig in het Rode Kruisgebouw. Ze leerden klossen in de gesloten methode, maar toen ze na een paar seizoenen ’s Gravenmoer kant leerden, ging de hele groep over op de open methode. In de 20 jaar dat Grietje klost zijn veel technieken aan de orde gekomen en ze klost haar werk dan ook in verschillende technieken. Echter, het ‘s Gravenmoer kant heeft toch wel duidelijk haar voorkeur, maar andere kanten klost ze ook met veel plezier.

Samen met de groep klost ze 8 keer in een seizoen en daarnaast nog 2 keer een thema, zoals Kerst en Pasen. De hele groep klost dan hetzelfde patroon, zodat ze dezelfde werkstukken hebben. Doordat iedereen andere kleuren gebruikt is het eindresultaat toch heel verschillend. De groep klost niet alleen samen, maar gaat ook elk jaar een gezellig dagje uit o.a. naar tentoonstellingen met "kant" als onderwerp. Zo zijn ze dit jaar naar Deventer geweest. Tegen de feestdagen doen ze een workshop om een leuk kerststuk te maken. Grietje is nu ongeveer 7 jaar lid van Potkant. Ze geniet van de kringavonden en klosdagen en is, als het maar even kan, dan aanwezig. Naast het klossen is naaien ook een hobby gebleven.

Hun 3 kinderen waren lid van muziekvereniging Noordenveld, Roden en speelden mee in de Showband. Vele jaren, ook ongeveer 20 jaar, zijn Grietje en haar man vrijwilligers geweest bij deze vereniging. Ze heeft in die tijd veel kleding gemaakt voor de groepen. Grietje ontwierp en maakte niet alleen de kleding voor de Jeugdband en Colorguard groepen (dit zijn de meiden voor de band, vroeger waren dat de majorettes), maar zat ook in de bandbegeleiding van de showband.

Deze "hobby" kostte echter veel tijd, doordat ze vaak op pad waren met Showband Noordenveld in binnen- en buitenland. Ook hielp ze jaren haar zoon mee met het maken van het clubblad, en naaide ze vele vlaggen voor de Colorguard groep. Het wassen en strijken van de kleding en vlaggen nam ze ook voor haar rekening. Nu de kinderen op zichzelf wonen en niet meer actief zijn in de band, zijn Grietje en haar man hier ook mee gestopt. Ze heeft nu meer tijd voor het kantklossen en haar andere hobbies. Haar man hoeft ook niet meer te werken en heeft nu eveneens meer tijd voor zijn eigen hobbies. Tegenwoordig maakt hij namelijk heel mooie kantkloskussens, o.a. blokkenkussens. Niet alleen voor Grietje, maar meerdere dames van de club klossen inmiddels op kussens van haar man.

Ondertussen zijn er ook 3 kleinkinderen, die hun aandacht vragen en waarvan ze ontzettend genieten.

Dientje Bakker en Minie Dondorff, juli 2013