Jantje Stokvis

Bij binnenkomst in de kamer is het eerste wat opvalt: er ligt kant op de tafel. Ik ben bij een echte kantklosster. Aan de wand zie ik diverse kantklos technieken hangen, keurig ingelijst.

Jantje is in 1988 begonnen met kantklossen. Ze kwam er mee in aanraking omdat ze voorwerkster was bij, toen nog, de Plattelandsvrouwen. Eens in de vier jaar werd er een tentoonstelling gehouden in het dorp en daar waren ook een aantal hobbyisten aanwezig om hun hobby te demonstreren. Eén daarvan was aan het kantklossen en ze kon er veel over vertellen. Omdat Jantje meerdere handwerktechnieken beheerst, sprak ook de kanttechniek haar aan en dat maakte haar nieuwsgierig hoe het precies gemaakt werd.

In het dorp heeft Jantje vele jaren les gehad van deze demonstratrice. Die heeft haar, en enkele andere dames, diverse technieken van het kantklossen geleerd. Zo samen bezig zijn was altijd heel gezellig. Tule en zwarte torchon zijn de technieken die Jantje graag klost. Met torchon kun je vele kanten op, variaties bedenken en toepassen, evenals met kleuren "spelen".

In groepsverband klossen, naar de kringavonden of met een aantal dames een tentoonstelling bezoeken en er samen een gezellige dag van maken, is voor Jantje ook belangrijk. Het mede organiseren van de tentoonstelling "Beilen in Kant" in 2006, en de tentoonstelling "Beilen in Groningen" naast de Oosterpoort tijdens de Oidfa in 2008 , waren voor Jantje een hoogtepunt. Ook aan de weekenden bij de Duitse dames denkt ze met plezier terug.

Jantje is meer dan 20 jaar lid van Potkant en een trouw bezoekster van de kringavonden. Op de heenweg even bijkletsen, daarna gezamenlijk kantklossen en op de terugweg de techniek bespreken en wat je er allemaal van kunt maken. Kantklossen geeft Jantje veel plezier. In je eigen tijd bezig zijn met een leuk werkstuk, daarna in laten lijsten en als het aan de muur hangt er met veel genoegen en trots naar kijken. Naast het kantklossen heeft Jantje nog meer hobby`s zoals handwerken, in de tuin de bloemetjes verzorgen en een potje kaarten. Vooral klaverjassen vindt ze geweldig.

Minie Dondorff, oktober 2013