Marcha Mulder

Vandaag zijn we te gast bij: Marcha Mulder. We zitten in een voormalige kleuterschool, nu het Rode Kruisgebouw, waar diverse activiteiten plaats vinden. Er is o.a. een groep dames actief aan het kantklossen onder leiding van Janke. Marcha vertelt: Toen ik op de ulo zat kwam er een moeder van een leerkracht in de klas, die over kant begon te vertellen. Zij demonstreerde ook hoe je moest kantklossen. We mochten kijken en luisteren maar helaas niet zelf klossen. De interesse was geboren.

Toch heeft het nog een aantal jaren geduurd voordat ze zelf actief aan het kantklossen begon. Het was zo rond 1985/86 toen ze een buurvrouw kreeg die kloste. We raakten aan de praat en zij kende meer dames die klosten, en die les kregen. Marcha is de eerste lessen gaan volgen bij Sjoukje. Een aantal jaren later lessen gevolgd bij Janke. Diverse technieken heeft ze inmiddels onder de knie, maar s`Gravemoers is haar favoriet.

Kantklossen is rustgevend en ontspannend. Niet de hele dag achter het kussen, maar even een uurtje klossen of tijdens het eten koken een paar toer klossen. Thuis heeft Marcha een eigen tafeltje waar ze haar hobby uitoefent. Niet alleen het zelf doen, ook een tentoonstelling of een museum bezoeken, met haar man of met een groep dames is leuk en gezellig. We zijn dan echt een dagje uit.

Zo`n 7 jaar is Marcha lid van Potkant. Janke en anderen van de groep waren lid, vertelden enthousiast over de kringavonden en vroegen of ze ook een keer mee wilde. Toen is ze gelijk lid geworden. De kringavonden zijn gezellig, in groepsverband met elkaar klossen, nieuwtjes uitwisselen en elke maand iets nieuws ontdekken. Vriendschap en de sociale contacten zijn een aanvulling van haar hobby.

Marcha is een bezige bij, niet alleen het kantklossen vindt ze leuk maar ook samen met haar man een poppenhuis bouwen en inrichten. Niet zomaar een huis, maar een huis van 40 cm diep, hoogte 70 cm en 1,20 breed. Manlief zorgt voor het houtbewerken, de indeling, de vloerbedekking en electric en Marcha zorgt voor de inrichtingen en maakt het huis gezellig. Van tafelkleed tot beddensprei. En vergeet de poppenkleertjes niet. Een hobby waar de fam Mulder veel tijd en energie in kwijt kan en wat eigenlijk nooit af is, want je bedenkt steeds weer iets anders.

Daarnaast is ze al 27 jaar, elke zaterdag, vrijwilligster bij de scouting. Ze begeleidt een groep in de leeftijd tussen de 5 en 7 jaar oud. Afwisselend en heel leuk om te doen, anders houd je het geen jaren vol. Ook het borduren is Marcha niet vreemd. Ze beheerst vele technieken. Het creatief bezig zijn met haar kleinkinderen geeft haar eveneens veel voldoening. Tevens heeft ze een hele verzameling poezenbeeldjes. Het aantal is opgelopen tot ongeveer 250. Als Marcha het vertelt beseft ze ineens dat het eigenlijk heel veel is.

Dientje Bakker en Minie Dondorff, april 2013