Diet Klasen

Toen ik Diet belde om een afspraak te maken voor De Klos werd het even stil aan de andere kant van de lijn. Het duurde even voordat het antwoord kwam, goh, ja natuurlijk, leuk.

In het najaar van 1988 is Diet begonnen met kantklossen. De techniek van het klossen, de dunne draadjes en wat je er allemaal van kunt maken, dat was wat Diet nieuwsgierig maakte. Tijdens de Middenveldtentoonstelling in 1988 was er een mevrouw aan het demonstreren en daarna was ik "verkocht" en ben bij haar lessen gaan volgen.

Eerst heel eenvoudig begonnen. Met een paar klosjes een niet te moeilijk werkstukje proberen. Toen kwam Diet er meteen achter dat het moeilijker was dan het leek op de demonstratie. Vele jaren heeft Diet les gehad in diverse technieken. Tourchon, Russich en Tule spreekt haar het meeste aan. Als de sjaal in de tourchontechniek klaar is, dan staat een waaier op het programma.

Vanaf begin jaren negentig is Diet lid van Potkant en bezoekt met regelmaat de kringavonden. Het 25-jarig bestaan van de kring en vooral het kloswerk wat we gezamenlijk daarvoor geklost hebben, o.a. de lantaarn, tulp, vlinder en het schilderij van de jaargetijden, daar denkt Diet met veel plezier aan terug en was voor haar een hoogtepunt. De gezelligheid van de kring en samen met anderen ergens in het land een tentoonstelling bekijken, vind ze erg leuk.

Daarnaast heeft Diet nog meer hobbies o.a. dansen bij en met gehandicapten, in de zomermaanden elke week fietsen met verstandelijk gehandicapten, een goed boek lezen, fröbelen, bloemschikken, 10 tot 20 km wandelen. Verder danst ze ook nog, in klederdracht, met de Volkdansgroep Spier. De muts die bij de klederdracht gedragen wordt wast Diet zelf, evenals het stijven van de plooien.

Dientje Bakker en Minie Dondorff, januari 2013