Siets Bodewitz

Siets Bodewitz is het oudste actieve lid van onze Kantkring. Zij is namelijk 84 jaar en ik was dan ook zeer verguld met haar toestemming voor het interview. Een afspraak maken met Siets is niet zo eenvoudig. Ze heeft een heel druk sociaal leven en toen wij een datum zochten zei Siets Ik ben maandagmiddag voor mijn vrijwilligerswerk bij jou in de buurt, dan bel ik wel even aan.

Tot aan haar pensioen heeft Siets bij de PTT gewerkt en in die tijd was het werk zeer divers. Het varieerde van, zeg maar, de ene dag achter het loket tot de volgende dag bijvoorbeeld op de expeditieafdeling. Siets heeft altijd met plezier gewerkt. Het grappige is dat zij uit haar PTT-tijd veel mensen kent maar er zijn nog meer mensen die haar kennen.

Siets was altijd al dol op handwerken, als kind handwerkte ze samen met haar moeder. De interesse voor kantklossen was er altijd al wel maar ze wist niet hoe. Toen in de Ariadne een kompleet kantklos-pakket als cursus werd aangeboden heeft ze daar gelijk gebruik van gemaakt. Toch werd hhet haar na verloop van tijd te veel; de combinatie huishouden en werk maakte dat er van klossen niet veel terecht kwam. Echter, jaren later las Siets in de krant een mededeling over een kantklosbijeenkomst in de Open Hof in Assen. Vanaf die tijd is zij lid van de kantkring. Torchon en Schneeberg hebben haar voorkeur en zoals Siets het zelf zegt: ‘ik klos het liefst zo veel mogelijk met zo weinig mogelijk klossen’. De kringavonden vindt zij erg gezellig, alleen komt er van klossen niet veel terecht omdat de concentratie in zo’n groot gezelschap lastig is als je gewend bent je leven in je eentje te leiden.

Een van de vele taken die zij op zich nam was bestuurslid van de Anbo. Op een tentoonstelling, georganiseerd door de Anbo, ontmoette Siets Jantje Schuring, die meedeed aan de tentoonstelling en ‘natuurlijk’ haar kussen bij zich had. Sinds die dag kwam Siets, in aanvulling op de kringbijeenkomsten, één keer per drie weken bij Jantje. Na het overlijden van Jantje klost Siets bij Mieke Uilhoorn.

Omdat haar zuster gezondheidsproblemen heeft pendelt Siets ook nog bijna dagelijks met de bus daar naartoe om de helpende hand te bieden. Dus klossen staat momenteel op een lager pitje.

Overal waar Siets gaat, meestal te voet of per bus maar altijd met haar trekkar, heeft ze een klein tasje bij zich met haar frivolité-spullen. In de bus naar haar zuster, ’s avonds thuis, of als zij ergens moet wachten: Siets pakt haar frivolité setje en gaat aan het werk. Je pakt het snel op en je kunt het gemakkelijk weer wegleggen.

Na 9 jaar Anbo zit Siets nu nog als lid in de Stichting Gehandicapten Platform Assen. Tot voor kort gaf Siets nog voorlichting aan ouderen. Ook brengt zij de Nieuwsbrief van de Welzo rond. Kortom een heel blijmoedige en sociaal bewogen actieve vrouw.

Alice den Breejen, september 2008